30 min.
60 min.
120 min.
Smakowite, wegetariańskie danie inspirowane kuchnią włoską. Domowe gnocchi, czyli kluski z ziemniaków, podawane z sosem pełnym sera.
Składniki:
- 500 g dyni bez pestek
- 60 g masła
- 4 łyżki śmietany 48%
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 60 g świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dynię zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 1 godzinę.
2Obrać ze skóry i zmiksować z masłem, śmietaną i gałką muszkatołową. Gdy gnocchi są już gotowe, podgrzać sos w małym rondelku i wmieszać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
3Gnocchi: ugotować ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie (około 25-35 minut). NIE rozgotować.
4Obrać jak najprędzej, póki ziemniaki są gorące. Przecisnąć przez praskę lub utłuc i wyłożyć na dużą blachę. Odstawić, aby ostygły.
5Wymieszać ziemniaki z jajkiem, solą, pieprzem, gałką, parmezanem i mąką na ciasto. Uformować dwa wałki o średnicy ok. 1 cm. Pokroić na kluski długości 3 cm. Delikatnie spłaszczyć widelcem.
6W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie zmniejszyć ogień, aby woda tylko lekko się gotowała. Gotować kluski aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i dobrze odsączyć. Podawać na ciepło z sosem dyniowym.
Porcja dla:
2 osób