Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Filety z halibuta marynowane w soku z limonki i ziół są proste i smaczne – wprost idealne na każdą okazję. Salsa ananasowa albo z mango – lub jakakolwiek inna ulubiona – to kropka nad i dla tej grillowanej ryby.

Składniki:

  • 6 filetów (po 175 g) z halibuta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu

Przygotowanie:

1Filety z halibuta włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z limonki, tymiankiem, bazylią, oregano i rozmarynem. Polać rybę tą marynatą, przykryć i włożyć do lodówki na 2 do 4 godzin.

2Rozgrzać grill na średniej temperaturze. Dostosować wysokość rusztu tak, by znajdował się 10 do 15 cm od źródła ciepła.

3Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Wyjąć halibuta z marynaty, a marynatę wylać. Grillować po 5 minut na każdej stronie, do czasu gdy mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem.

Porcja dla:

6 osób