Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

To proste i pyszne danie. Piersi z indyka smaży się na patelni i podaje z pieczarkami i szynką, które są podsmażone w osobnej patelni. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 filety z piersi indyka
  • 5 plasterków szynki, posiekanych
  • listki z 5 gałązek tymianku
  • 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

1W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać cebulę przez 5 minut, następnie dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez 10 minut. Wmieszać szynkę i posypać całość tymiankiem. Zmniejszyć ogień na mały.

2W innej patelni, na dużym ogniu rozgrzać pozostałą oliwę. Podsmażyć na niej piersi z indyka, po 2 minuty na każdą stronę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć przez 15 minut, aż będą w środku usmażone. Podlać patelnię białym winem i zdrapać z dna przysmażone cząstki indyka.

3Przełożyć pieczarki z szynką na talerz i dodać indyka. Polać mięso sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób