20 min.
30 min.
50 min.
To proste i pyszne danie. Piersi z indyka smaży się na patelni i podaje z pieczarkami i szynką, które są podsmażone w osobnej patelni. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Składniki:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 filety z piersi indyka
- 5 plasterków szynki, posiekanych
- listki z 5 gałązek tymianku
- 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
1W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać cebulę przez 5 minut, następnie dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez 10 minut. Wmieszać szynkę i posypać całość tymiankiem. Zmniejszyć ogień na mały.
2W innej patelni, na dużym ogniu rozgrzać pozostałą oliwę. Podsmażyć na niej piersi z indyka, po 2 minuty na każdą stronę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć przez 15 minut, aż będą w środku usmażone. Podlać patelnię białym winem i zdrapać z dna przysmażone cząstki indyka.
3Przełożyć pieczarki z szynką na talerz i dodać indyka. Polać mięso sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób