Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
455 min.
455 min.
Smażony królik może być podawany jak smażony kurczak, ale to mięso jest o wiele delikatniejsze w smaku i nadaje się dla alergików. Zamiast maślanki można użyć mleka roztrzepanego z jajkiem.
Składniki:
- 1 królik pokrojony na części
- 200 ml maślanki
- ok. 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Do jednej miski wlać maślankę, do drugiej wsypać mąkę i wymieszać ją z przyprawami.
2Kawałki królika zamaczać najpierw w maślance, a następnie dokładnie obtaczać w mące. Opanierowane mięso odłożyć na 7-8 godzin do lodówki.
3Na patelni rozgrzać olej i smażyć królika ok. 25 minut, aż nabierze ładnego rumianego koloru. Odsączać na papierowych ręcznikach.
Porcja dla:
4 osób