Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
455 min.

Smażony królik może być podawany jak smażony kurczak, ale to mięso jest o wiele delikatniejsze w smaku i nadaje się dla alergików. Zamiast maślanki można użyć mleka roztrzepanego z jajkiem.

Składniki:

  • 1 królik pokrojony na części
  • 200 ml maślanki
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Do jednej miski wlać maślankę, do drugiej wsypać mąkę i wymieszać ją z przyprawami.

2Kawałki królika zamaczać najpierw w maślance, a następnie dokładnie obtaczać w mące. Opanierowane mięso odłożyć na 7-8 godzin do lodówki.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć królika ok. 25 minut, aż nabierze ładnego rumianego koloru. Odsączać na papierowych ręcznikach.

Porcja dla:

4 osób