Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
140 min.

Ciekawe danie inspirowane kuchnią włoską. Duszona cielęcina podana na zimno z sosem ze zmiksowanego tuńczyka i majonezu. Warto spróbować!

Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Cielęcinę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich ston. Następnie podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu przez około godzinę.

2Tuńczyka odsączyć z zalewy i zmiksować w blenderze razem z majonezem i rozmarynem.

3Gotową cielęcinę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Na wierzchu rozprowadzić sos, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać pietruszką.

Porcja dla:

8 osób