Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Łagodne mięso indyka i pikantna kiełbasa chorizo, do tego warzywa i soczewica — oto danie zawierające mało tłuszczu, a za to bogate w błonnik, zdrowe i pełne smaku.

Składniki:

  • 125 g kiełbasy chorizo, w plasterkach
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 300 g piersi z indyka, pokrojonej w plastry

Przygotowanie:

1Wrzucić kiełbasę, cebulę, czosnek i selera naciowego na rozgrzaną teflonową patelnię. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć.

2Dodać mięso i paprykę, smażyć przez 3-4 minuty, aż mięso się zrumieni.

3Dodać soczewicę, wino i wywar, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie. Przyprawić i podawać posypane natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób