Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
07 min.
07 min.
Całkowity czas:
27 min.
27 min.
To ciekawe połączenie smaków i przystawka, która wszystkim smakuje. Najlepiej pięknie je udekorować zieloną pietruszką.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Przygotowanie:
1Jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody. Gdy przestygną – obrać.
2W międzyczasie tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem.
3Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Wymieszać z 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy na gładką masę. Dodać tuńczyka i szczypiorek i ponownie porządnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
4Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować majonezem i natką pietruszki.
Porcja dla:
12 osób