Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
27 min.

To ciekawe połączenie smaków i przystawka, która wszystkim smakuje. Najlepiej pięknie je udekorować zieloną pietruszką.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

Przygotowanie:

1Jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody. Gdy przestygną – obrać.

2W międzyczasie tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem.

3Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Wymieszać z 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy na gładką masę. Dodać tuńczyka i szczypiorek i ponownie porządnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

4Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować majonezem i natką pietruszki.

Porcja dla:

12 osób