Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszna kapusta, przygotowana w zupełnie inny sposób. Doskonały dodatek do puree z ziemniaków i kiełbasy. Nie trzeba do niej używać dobrego wina, wystarczy, że będzie wytrawne (słodkie wino się nie nadaje). Na zdrowie!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 3 cebule, posiekane
  • 1 duże, słodkie jabłko, obrane i starte na grubych oczkach
  • 500 g kiszonej kapusty, odsączonej
  • 1,5 łyżeczki owoców jałowca
  • 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 250 ml białego wina

Przygotowanie:

1W średnim rondlu o grubym dnie rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.

2Dodać jabłko, kapustę, zioła i wino, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 45 minut. Sprawdzać co jakiś czas czy w rondlu jest wystarczająca ilość płynu i w razie czego dolać więcej wody. Jeśli po upłynięciu czasu gotowania w rondlu nadal jest płyn, gotować jeszcze przez chwilę bez przykrycia. Kapusta nie powinna jednak być zbyt sucha. Wyjąć liście laurowe i podawać.

Porcja dla:

4 osób