Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszna kapusta, przygotowana w zupełnie inny sposób. Doskonały dodatek do puree z ziemniaków i kiełbasy. Nie trzeba do niej używać dobrego wina, wystarczy, że będzie wytrawne (słodkie wino się nie nadaje). Na zdrowie!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 3 cebule, posiekane
- 1 duże, słodkie jabłko, obrane i starte na grubych oczkach
- 500 g kiszonej kapusty, odsączonej
- 1,5 łyżeczki owoców jałowca
- 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 250 ml białego wina
Przygotowanie:
1W średnim rondlu o grubym dnie rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.
2Dodać jabłko, kapustę, zioła i wino, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 45 minut. Sprawdzać co jakiś czas czy w rondlu jest wystarczająca ilość płynu i w razie czego dolać więcej wody. Jeśli po upłynięciu czasu gotowania w rondlu nadal jest płyn, gotować jeszcze przez chwilę bez przykrycia. Kapusta nie powinna jednak być zbyt sucha. Wyjąć liście laurowe i podawać.
Porcja dla:
4 osób