15 min.
20 min.
35 min.
Piersi kurczaka pieczone jako małe, zgrabne kieszonki-paczuszki. W środku pełne oliwek, rodzynek i przecieru pomidorowego – szybkie i proste danie obiadowe, które nie wymaga żadnego wysiłku, a gwarantuje efekt śródziemnomorskich smaków w Twoim domu.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 10 czarnych oliwek, drobno posiekanych
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżej bazylii, drobno posiekanej
- 1 łyżka białego octu winnego
Przygotowanie:
1Piersi kurczaka oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
2Rozgrzać piekarnik do 220 C. W małej miseczce wymieszać oliwki z rodzynkami, przecierem pomidorowym, bazylią i octem winnym.
3Z foli aluminiowej odciąć 4 kawałki na tyle duże, aby można w nie było zawinąć po jednej piersi. Każdy kawałek folii lekko posmarować oliwą i położyć na nim pierś kurczaka. Posmarować kurczaka mieszaniną z oliwkami, zawinąć folię, zamykając kurczaka w środku (przyszczypać folię nad kurczakiem). Ułożyć paczuszki na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
4Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Otwierać ostrożnie, aby nie poparzyć się gorącą parą.
Porcja dla:
4 osób