20 min.
15 min.
35 min.
Danie inspirowane kuchnią meksykańską. Tortilla z chrupiącą sałatą, papryką i kawałkami kurczaka z pikantnym sosem czosnkowym.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- pieprz cayenne, rozmaryn, sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 1 pomidor
- 1 cebula
- placki tortilla
Przygotowanie:
1Pierś z kurczaka drobno pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Odstawić na minimum 10 minut.
2W międzyczasie pokroić sałatę i paprykę na krótkie cienkie paseczki, a pomidora i cebulę w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski i wymieszać.
3Wszyskie składniki sosu wymieszać, aż się dobrze połączą. Octu dodać tyle, aby sos nie był mdły, a chili według uznania.
4Na patelni szybko obsmażyć kawałki kurczaka, żeby mięso bardzo się nie wysuszyło.
5Na drugiej patelni bez tłuszczu podgrzać placki tortilli. Pierwszy placek zawsze wychodzi miękki, a następne podgrzewają się na chrupko.
6Placki smarować sosem, posypać warzywami i kurczakiem. Całość zwijać w rulonik.
Porcja dla:
2 osób