Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Danie inspirowane kuchnią meksykańską. Tortilla z chrupiącą sałatą, papryką i kawałkami kurczaka z pikantnym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • pieprz cayenne, rozmaryn, sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • placki tortilla

Przygotowanie:

1Pierś z kurczaka drobno pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Odstawić na minimum 10 minut.

2W międzyczasie pokroić sałatę i paprykę na krótkie cienkie paseczki, a pomidora i cebulę w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski i wymieszać.

3Wszyskie składniki sosu wymieszać, aż się dobrze połączą. Octu dodać tyle, aby sos nie był mdły, a chili według uznania.

4Na patelni szybko obsmażyć kawałki kurczaka, żeby mięso bardzo się nie wysuszyło.

5Na drugiej patelni bez tłuszczu podgrzać placki tortilli. Pierwszy placek zawsze wychodzi miękki, a następne podgrzewają się na chrupko.

6Placki smarować sosem, posypać warzywami i kurczakiem. Całość zwijać w rulonik.

Porcja dla:

2 osób