20 min.
35 min.
55 min.
To smakowite risotto doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Ryż duszony powoli ze świeżymi warzywami w białym winie i wywarze z dodatkiem rozmarynu, wymieszany z kremowym, włoskim serem taleggio tworzy pożywne danie zachwycające smakiem i aromatem. Wystarczy podać do niego zieloną sałatę.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 6 szalotek, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 450 ml wywaru warzywnego
- 225 g ryżu na risotto
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić szalotki oraz czosnek i smażyć 2 minuty, aż szalotki zaczną mięknąć. Dodać dynię i smażyć jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
2Wlać wywar warzywny do rondla i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki, by wywar był gorący.
3Wsypać ryż do rondla z warzywami i smażyć minutę, cały czas mieszając. Wrzucić pieczarki, wymieszać i wla�� wino. Dodać posiekany rozmaryn i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i dusić na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu.
4Wlać łyżkę wazową gorącego wywaru i gotować, wciąż na maleńkim ogniu, aż ryż go wchłonie w całości, często mieszając. W ten sam sposób stopniowo dodawać wywar, kiedy poprzednia jego porcja zostanie wchłonięta. Po zużyciu całego wywaru ryż powinien być miękki, ale jędrny, a risotto powinno nabrać kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
5Zdjąć risotto z ognia. Dodać ser i delikatnie wymieszać, aż zacznie się topić. Podawać risotto natychmiast, udekorowane gałązkami rozmarynu.
Porcja dla:
4 osób