15 min.
15 min.
30 min.
Kiedy zależy nam na tym, żeby podać szybko na stół bardzo eleganckie danie, nadziejmy kotlety z indyka pleśniowym serem brie i doprawmy je pikantnym imbirem oraz słodkim jabłkiem. Podawać z młodymi ziemniakami oraz kapustą z orzechami.
Składniki:
- 25 g świeżego imbiru, startego
- 1 jabłko, starte
- 4 grube kotlety z piersi indyka (ok. 160 g każdy)
- 150 g sera brie, przekrojonego na 4 kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Wymieszać jabłko z imbirem. Nakroić każdy kotlet poziomo, żeby powstała w nim kieszonka. Nie przekrawać do końca. Nałożyć do środka jabłka z imbirem i po kawałku sera. Zamknąć kieszonki i przycisnąć.
2Włożyć kotlety do naczynia żaroodpornego, na tyle dużego, żeby zmieściły się w jednej warstwie. Posmarować łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec przez 15 minut, aż ładnie się przyrumienią, a nadzienie zacznie z nich wypływać.
3W czasie gdy kotlety się pieką, rozgrzać na dużej patelni resztę oliwy i wrzucić kapustę, dymkę oraz orzechy. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, bardzo często mieszając, aż kapusta skurczy się i będzie lekko obsmażona. Doprawić solą i pieprzem.
4Przełożyć kotlety na talerze. Polać roztopionym serem i sosem. Obok nałożyć kapustę i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób