Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Kiedy zależy nam na tym, żeby podać szybko na stół bardzo eleganckie danie, nadziejmy kotlety z indyka pleśniowym serem brie i doprawmy je pikantnym imbirem oraz słodkim jabłkiem. Podawać z młodymi ziemniakami oraz kapustą z orzechami.

Składniki:

  • 25 g świeżego imbiru, startego
  • 1 jabłko, starte
  • 4 grube kotlety z piersi indyka (ok. 160 g każdy)
  • 150 g sera brie, przekrojonego na 4 kawałki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Wymieszać jabłko z imbirem. Nakroić każdy kotlet poziomo, żeby powstała w nim kieszonka. Nie przekrawać do końca. Nałożyć do środka jabłka z imbirem i po kawałku sera. Zamknąć kieszonki i przycisnąć.

2Włożyć kotlety do naczynia żaroodpornego, na tyle dużego, żeby zmieściły się w jednej warstwie. Posmarować łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec przez 15 minut, aż ładnie się przyrumienią, a nadzienie zacznie z nich wypływać.

3W czasie gdy kotlety się pieką, rozgrzać na dużej patelni resztę oliwy i wrzucić kapustę, dymkę oraz orzechy. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, bardzo często mieszając, aż kapusta skurczy się i będzie lekko obsmażona. Doprawić solą i pieprzem.

4Przełożyć kotlety na talerze. Polać roztopionym serem i sosem. Obok nałożyć kapustę i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób