Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Grecy jej nie znają, ale za to podziwiają. Smacznego!

Składniki:

  • kilka filetów z ryby (może być karp, dorsz)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 seler
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule

Przygotowanie:

1Usmażyć filety rybne w gorącym oleju i przyprawić solą i pieprzem. Odłożyć rybę na talerz.

2Warzywa. Rozgrzać olej na małej patelni. Podsmażyć startą na dużych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać pokrojone w półtalarki cebule, 1/4 szkl. wody i sól. Gotować pod przykryciem przez 15 minut. Dodać przecier pomidorowy. Dodać kolejne 1/4 szkl. wody. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, zielem ang. i papryką.

3Gdy warzywa bedą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa. Na koniec udekorować natką pietruszki.

Porcja dla:

5 osób