Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Grecy jej nie znają, ale za to podziwiają. Smacznego!
Składniki:
- kilka filetów z ryby (może być karp, dorsz)
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- 1 seler
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 cebule
Przygotowanie:
1Usmażyć filety rybne w gorącym oleju i przyprawić solą i pieprzem. Odłożyć rybę na talerz.
2Warzywa. Rozgrzać olej na małej patelni. Podsmażyć startą na dużych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać pokrojone w półtalarki cebule, 1/4 szkl. wody i sól. Gotować pod przykryciem przez 15 minut. Dodać przecier pomidorowy. Dodać kolejne 1/4 szkl. wody. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, zielem ang. i papryką.
3Gdy warzywa bedą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa. Na koniec udekorować natką pietruszki.
Porcja dla:
5 osób