Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszny przepis na łososia po włosku. Piccata to sposób podawania duszonego lub smażonego mięsa lub ryb w sosie cytrynowo-maślanym. W tym przepisie łosoś jest gotowany. Spróbujcie!
Składniki:
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta vegety
- 2 filety łososia
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki kaparów
- pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
1W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, dodać vegetę, zmniejszyć ogień i włożyć filety z łososia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut (w zależności jak gruby jest filet). Wyjąć ostrożnie łososia i trzymać w cieple.
2Gotować pozostały wywar bez przykrycia, do momentu, aż zostanie około 1/4 szklanki. Dodać masło i kapary, wymieszać. Łososia polewać sosem, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.
Porcja dla:
2 osób