Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Skarmelizowana cebula nadaje temu kurczakowi bardzo przyjemny, łagodny smak. To wspaniały przepis, który dostałam od swojej babci. Jest bardzo prosty, a kurczak wychodzi znakomity! Można go podać z ziemniakami polanymi tym samym sosem.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 udka z kurczaka (bez skóry)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 475 ml (2 szklanki) wody

Przygotowanie:

1W dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać kurczaka. Podsmażyć po obydwu stronach na brązowy kolor (ok. 10 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2Dodać posiekaną cebulę i wymieszać całość, podsmażając około 5 minut. Dodać 2 szklanki wody i dusić na średnim ogniu aż cebula się skarmelizuje i powstanie sos.

3Dusić przez około 30 minut. Gdyby sos za szybko parował należy dodać więcej wody. Kiedy kurczak będzie gotowy wyjąć go z patelni i ułożyć na talerzu.

Porcja dla:

4 osób