15 min.
15 min.
30 min.
Boxty to tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane (małe – jak polskie, albo duże – jak placki po węgiersku, podawane z mięsnym farszem) smażone na patelni lub na blasze nad paleniskiem. Irlandczycy ukuli kiedyś o nich rymowankę, którą po polsku można by wyrazić tak: „Boxty na blasze, boxty smażone; tej co ich nie robi, nie wezmą za żonę”.
Składniki:
- 230 g (1,5 szklanki) surowych ziemniaków startych na tarce
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 200 g (1 szklanka) purée ziemniaczanego (mogą być resztki z poprzedniego dnia)
- 1 jajko
- 1 łyżka chudego mleka
- sól i pieprz do smaku
- 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Starte ziemniaki wymieszać z mąką w dużej misce. Dodać purée i wyrobić wszystko na jednolitą masę. W oddzielnej misce rozbełtać jajko z mlekiem, a następnie dodać do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Nakładać ziemniaczaną masę, formując placki o średnicy 5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor przez 3 do 4 minut na stronę. Osączyć na papierowym ręczniku rozłożonym na talerzu. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
6 osób