Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Smaczny przepis na kurczaka zawiniętego w boczek i pieczonego z dodatkiem sherry. Podany z pieczarkami duszonymi również w sherry.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 plasterków boczku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Piersi z kurczaka zawinąć w boczek i zabezpieczyć wykałaczkami. Oprószyć pieprzem i czosnkiem. Rozgrzać patelnię i smażyć piersi przez 10 minut z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący.

3W naczyniu żaroodpornym rozpuścić kostkę rosołową w wodzie i sherry. Dodać kurczaka i piec przez 15 minut, aż wyciekające soki będą przejrzyste.

4Na 2 łyżkach tłuszczu wytopionego z boczku usmażyć cebulę i pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać sherry i gotować przez kilka minut, aż się zredukuje. Podawać z kurczakiem.

Porcja dla:

2 osób