Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Smaczny przepis na kurczaka zawiniętego w boczek i pieczonego z dodatkiem sherry. Podany z pieczarkami duszonymi również w sherry.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 6 plasterków boczku
- pieprz do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Piersi z kurczaka zawinąć w boczek i zabezpieczyć wykałaczkami. Oprószyć pieprzem i czosnkiem. Rozgrzać patelnię i smażyć piersi przez 10 minut z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący.
3W naczyniu żaroodpornym rozpuścić kostkę rosołową w wodzie i sherry. Dodać kurczaka i piec przez 15 minut, aż wyciekające soki będą przejrzyste.
4Na 2 łyżkach tłuszczu wytopionego z boczku usmażyć cebulę i pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać sherry i gotować przez kilka minut, aż się zredukuje. Podawać z kurczakiem.
Porcja dla:
2 osób