Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Szybkie i proste danie wegetariańskie. Warzywa są chrupiące i delikatnie przyprawione imbirem. Ilość imbiru można zmienić wedle upodobań.

Składniki:

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 małe ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 kawałek imbiru (3 cm), drobno posiekanego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 brokuł, pokrojony na różyczki
  • 200 g groszku cukrowego

Przygotowanie:

1W misce dobrze wymieszać skrobię kukurydzianą z czosnkiem, połową imbiru i 2 łyżkami oleju. Dodać brokuła, groszek, marchewkę i fasolkę i wymieszać, aby warzywa pokryły się sosem.

2W dużej patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju. Smażyć warzywa przez 2 minuty, a następnie dodać sos sojowy i wodę. Dobrze wymieszać, a następnie dodać cebulę, sól i pozostały imbir. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące.

Porcja dla:

6 osób