Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
125 min.

Oto przepis na bardzo prosty domowy chleb bezglutenowy! Jest taki łatwy, że ten chleb można piec codziennie. Bez wyrabiania, wszystko miksuje się w robocie kuchennym.

Składniki:

  • 210 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 280 g mąki bezglutenowej
  • 2 łyżeczki gumy ksantanowej

Przygotowanie:

1Rozpuścić drożdże w 210 ml ciepłej wody i odstawić na 10 minut aż płyn stanie się kremowy. Dodać olej, ocet, białko i jajko. Dobrze wymieszać.

2Przesiać mąkę i gumę ksantanową do miski robota kuchennego, włączyć mieszanie na niskiej prędkości i powoli wlewać mokre składniki. Mieszać na średniej prędkości aż ciasto będzie gładkie.

3Foremkę o pojemności 900 g (ok. 21×11 cm) wysmarować tłuszczem lub użyć teflonowej foremki. Wlać ciasto i wyrównać wierzch szpatułką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę aby wyrosło.

4Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).

5Piec przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce. Gdy się upiecze i przyrumieni, wyjąć z piekarnika, chleb wyjąć z foremki, przykryć ściereczką i odstawić aby ostygł.

Porcja dla:

1 osoby