20 min.
45 min.
125 min.
Oto przepis na bardzo prosty domowy chleb bezglutenowy! Jest taki łatwy, że ten chleb można piec codziennie. Bez wyrabiania, wszystko miksuje się w robocie kuchennym.
Składniki:
- 210 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 3 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 jajko
- 1 białko
- 280 g mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki gumy ksantanowej
Przygotowanie:
1Rozpuścić drożdże w 210 ml ciepłej wody i odstawić na 10 minut aż płyn stanie się kremowy. Dodać olej, ocet, białko i jajko. Dobrze wymieszać.
2Przesiać mąkę i gumę ksantanową do miski robota kuchennego, włączyć mieszanie na niskiej prędkości i powoli wlewać mokre składniki. Mieszać na średniej prędkości aż ciasto będzie gładkie.
3Foremkę o pojemności 900 g (ok. 21×11 cm) wysmarować tłuszczem lub użyć teflonowej foremki. Wlać ciasto i wyrównać wierzch szpatułką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę aby wyrosło.
4Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).
5Piec przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce. Gdy się upiecze i przyrumieni, wyjąć z piekarnika, chleb wyjąć z foremki, przykryć ściereczką i odstawić aby ostygł.
Porcja dla:
1 osoby