Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Bardzo łatwy przepis na pieczywo z pieczonym czosnkiem, masłem i parmezanem.
Składniki:
- 3 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bagietka
- 115 g masła
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Odciąć czubki główek czosnku tak, aby końcówki wszystkich ząbków wystawały. Położyć główki na blasze do pieczenia i skropić oliwą. Piec przez 30 minut lub do momentu, gdy czosnek będzie miękki.
2Nastawić piekarnik na grzanie od góry. Przeciąć bułkę wzdłuż na pół i położyć przeciętą stroną do góry na blasze do pieczenia.
3Powyciskać ząbki czosnku ze skórki do średniej miski. Dodać masło, pietruszkę i parmezan i dobrze wymieszać. Rozsmarować na bułce.
4Piec przez około 5 minut, aż pieczywo się zrumieni.
Porcja dla:
8 osób