Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Bardzo łatwy przepis na pieczywo z pieczonym czosnkiem, masłem i parmezanem.

Składniki:

  • 3 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bagietka
  • 115 g masła
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Odciąć czubki główek czosnku tak, aby końcówki wszystkich ząbków wystawały. Położyć główki na blasze do pieczenia i skropić oliwą. Piec przez 30 minut lub do momentu, gdy czosnek będzie miękki.

2Nastawić piekarnik na grzanie od góry. Przeciąć bułkę wzdłuż na pół i położyć przeciętą stroną do góry na blasze do pieczenia.

3Powyciskać ząbki czosnku ze skórki do średniej miski. Dodać masło, pietruszkę i parmezan i dobrze wymieszać. Rozsmarować na bułce.

4Piec przez około 5 minut, aż pieczywo się zrumieni.

Porcja dla:

8 osób