20 min.
60 min.
110 min.
Aromatyczna cukinia zapiekana z mięsem mielonym.
Składniki:
- olej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 puszki pomidorów
- sos salsa Mexicana Folwark ®
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
Przygotowanie:
1Farsz: Na rozgrzanej oliwie podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.
2Dodajemy posiekaną małą papryczkę chili pozbawioną gniazd nasiennych. Całość smażymy ok. 5 minut.
3Dodajemy mięso, smażymy do czasu aż się całe obsmaży, dodajemy puszkę pomidorów, sos salsa Mexicana Folwark® 2 łyżki, przykrywamy i dusimy 20 min.
4Następnie dodajemy pół puszki fasoli, pół puszki kukurydzy i kilka pociętych zielonych oliwek. Przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, paprykę słodką, oregano, bazylię i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie mieszamy.
5Cukinia: Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone cukinie solimy. Odstawiamy na pół godziny. Usuwamy powstałą wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (180 stopni) – do czasu aż cukinia zmięknie.
6Następnie w wydrążone cukinie wypełniamy farszem i posypujemy serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe.
Porcja dla:
4 osób