Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Smaczny obiad z piersi indyka w stylu azjatyckim. Kawałki indyka w marynacie imbirowo-kokosowej usmażone na złoto. Rewelacja!
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- sól do smaku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 szklanki oleju
Przygotowanie:
1Filet z indyka opłukać, osuszyć i oprószyć solą. Pokroić w paseczki.
2Imbir zetrzeć na tarce. Pastę curry wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać imbir, wymieszać. Marynatą zalać pokrojonego indyka, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
3Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć. W miseczce roztrzepać jajka z 2 łyżkami zimnej wody. Zanurzać kawałki indyka w jajku, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
4W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wkładać kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Porcja dla:
4 osób