Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
110 min.

Smaczny obiad z piersi indyka w stylu azjatyckim. Kawałki indyka w marynacie imbirowo-kokosowej usmażone na złoto. Rewelacja!

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • sól do smaku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki oleju

Przygotowanie:

1Filet z indyka opłukać, osuszyć i oprószyć solą. Pokroić w paseczki.

2Imbir zetrzeć na tarce. Pastę curry wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać imbir, wymieszać. Marynatą zalać pokrojonego indyka, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.

3Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć. W miseczce roztrzepać jajka z 2 łyżkami zimnej wody. Zanurzać kawałki indyka w jajku, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.

4W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wkładać kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porcja dla:

4 osób