20 min.
04 min.
24 min.
Bardzo prosty przepis na zapiekankę. Można ją podać jako przystawkę do mięsa albo jeść samą, na przykład na kolację. Porcja dla 2 osób, albo dla 4 – jeśli ma to być dodatek do obiadu.
Składniki:
- 225 g makaronu kolanka
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 475 ml mleka
- 115 g startego sera żółtego (np. cheddar)
- 225 g serka topionego
Przygotowanie:
1W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron al dente.
2Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
3W rondelku, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając trzepaczką dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Dodać mleko i gotować aż sos zgęstnieje, ok. 5-7 minut. Dodać ser żółty i topiony i mieszać aż się całkiem rozpuszczą.
4W misce wymieszać ugotowany makaron z sosem serowym tak, aby makaron się dobrze pokrył sosem.
5Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i przełożyć do niego makaron z sosem. Piec przez 30 minut. Odstawić na 10 minut i podawać.
Porcja dla:
4 osób