Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
04 min.
Całkowity czas:
24 min.

Bardzo prosty przepis na zapiekankę. Można ją podać jako przystawkę do mięsa albo jeść samą, na przykład na kolację. Porcja dla 2 osób, albo dla 4 – jeśli ma to być dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 225 g makaronu kolanka
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 475 ml mleka
  • 115 g startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 225 g serka topionego

Przygotowanie:

1W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron al dente.

2Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

3W rondelku, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając trzepaczką dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Dodać mleko i gotować aż sos zgęstnieje, ok. 5-7 minut. Dodać ser żółty i topiony i mieszać aż się całkiem rozpuszczą.

4W misce wymieszać ugotowany makaron z sosem serowym tak, aby makaron się dobrze pokrył sosem.

5Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i przełożyć do niego makaron z sosem. Piec przez 30 minut. Odstawić na 10 minut i podawać.

Porcja dla:

4 osób