30 min.
30 min.
60 min.
Domowa pizza inna niż wszystkie i to w niespełna 30 minut. Zapraszamy do oglądania:)
Składniki:
- 500 g pieczarek, pokrojonych
- 1/2 cebuli
- 10 dkg drożdży
- cukier
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
- oragano
- bazylia
- sól do smaku
- papryka słodka
Przygotowanie:
1Kroimy pieczarki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i dusimy.
2Kroimy połowę cebuli w kostkę. Dodajemy cebulę do pieczarek. Dusimy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
310 dkg drożdży wkładamy do kubka i posypujemy łyżeczką cukru. Mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji i odstawiamy.
4Do miski wbijamy jajko, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, bazylię, paprykę słodką, sól, 2 łyżki oliwy lub oleju.
5Dodajemy 3 szklanki mąki, wlewamy drożdże i około 400 ml wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok przykrywając do wyrośnięcia.
6Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C.
7Gdy ciasto już nam wyrośnie, wykładamy dużą blachę papierem i rozprowadzamy ciasto.
8Rozsmarowujemy ketchup.
9Nakładamy paprykę, pieczarki, salami i boczek.
10Posypujemy czosnkiem, papryką ostrą i oregano.
11Posypujemy serem.
12Wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.
13Smacznego!!
Porcja dla:
1 osoby