Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Domowa pizza inna niż wszystkie i to w niespełna 30 minut. Zapraszamy do oglądania:)

Składniki:

  • 500 g pieczarek, pokrojonych
  • 1/2 cebuli
  • 10 dkg drożdży
  • cukier
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • oragano
  • bazylia
  • sól do smaku
  • papryka słodka

Przygotowanie:

1Kroimy pieczarki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i dusimy.

2Kroimy połowę cebuli w kostkę. Dodajemy cebulę do pieczarek. Dusimy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

310 dkg drożdży wkładamy do kubka i posypujemy łyżeczką cukru. Mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji i odstawiamy.

4Do miski wbijamy jajko, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, bazylię, paprykę słodką, sól, 2 łyżki oliwy lub oleju.

5Dodajemy 3 szklanki mąki, wlewamy drożdże i około 400 ml wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok przykrywając do wyrośnięcia.

6Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C.

7Gdy ciasto już nam wyrośnie, wykładamy dużą blachę papierem i rozprowadzamy ciasto.

8Rozsmarowujemy ketchup.

9Nakładamy paprykę, pieczarki, salami i boczek.

10Posypujemy czosnkiem, papryką ostrą i oregano.

11Posypujemy serem.

12Wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.

13Smacznego!!

Porcja dla:

1 osoby