Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Przygotowuje się ją błyskawicznie – z gotowego ciasta i tuńczyka w puszce. Moja rodzina ją uwielbia. Zwykle podaję ją na obiad z zieloną sałatką.

Składniki:

  • 1 opakowanie (375g) ciasta francuskiego
  • 2 puszki (ok. 350 g) tuńczyka, odcedzić
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 50 g startego sera gruyere

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach i posmarować cienką warstwą musztardy. Posypać rozdrobnionym tuńczykiem i skropić sokiem cytrynowym.

3Jajka roztrzepać w misce, wmieszać śmietanę, mleko i starty ser. Wymieszać na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Polać tą masą tuńczyka. Piec przez 35 minut, aż z wierzchu się przyrumieni.

Porcja dla:

6 osób