20 min.
60 min.
440 min.
Ten pyszny tradycyjny pasztet wywodzący się z kuchni francuskiej całkiem łatwo przyrządzić w domu. Smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem, musztardą i korniszonami. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 20 g suszonych smardzy
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka koniaku
- 200 g wątróbki drobiowej
- 200 g szynki (nie wędzonej)
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Grzyby namoczyć w mleku z dodatkiem koniaku i odstawić na 20 minut.
2W międzyczasie do blendera włożyć wątróbkę, szynkę i czosnek, zmiksować na gładko. Dodać mieloną wieprzowinę, jajko, pieprz i sól. Zmiksować na gładko.
3Grzyby odsączyć i posiekać, dodać do masy mięsnej i wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Wyrównać powierzchnię a na wierzch położyć liśc laurowy.
4Piec przez godzinę. Wyjąć z piekarnkia do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Porcja dla:
10 osób