Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
440 min.

Ten pyszny tradycyjny pasztet wywodzący się z kuchni francuskiej całkiem łatwo przyrządzić w domu. Smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem, musztardą i korniszonami. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 20 g suszonych smardzy
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka koniaku
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 200 g szynki (nie wędzonej)
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Grzyby namoczyć w mleku z dodatkiem koniaku i odstawić na 20 minut.

2W międzyczasie do blendera włożyć wątróbkę, szynkę i czosnek, zmiksować na gładko. Dodać mieloną wieprzowinę, jajko, pieprz i sól. Zmiksować na gładko.

3Grzyby odsączyć i posiekać, dodać do masy mięsnej i wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Wyrównać powierzchnię a na wierzch położyć liśc laurowy.

4Piec przez godzinę. Wyjąć z piekarnkia do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Porcja dla:

10 osób