Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Kiedy tylko kurki są dostępne w sprzedaży – musisz użyć tego przepisu! Tutaj kurki są duszone wraz zboczkiem i cebulą, a następnie wymieszane ze śmietaną i podane ze świeżą natką pietruszki. Podawać na grillowanym lub podpieczonym chlebku ciabatta – jako wykwintną przystawkę lub lekkie danie główne.

Składniki:

  • 750 g kurek
  • 125 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 3 cebule, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki mąki
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki, drobno posiekana

Przygotowanie:

1Kurki oczyścić i pokroić na kawałki.

2Boczek podsmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać grzyby i dusić przez 15 minut pod przykryciem.

3Wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać do grzybów. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

Porcja dla:

4 osób