Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Kiedy tylko kurki są dostępne w sprzedaży – musisz użyć tego przepisu! Tutaj kurki są duszone wraz zboczkiem i cebulą, a następnie wymieszane ze śmietaną i podane ze świeżą natką pietruszki. Podawać na grillowanym lub podpieczonym chlebku ciabatta – jako wykwintną przystawkę lub lekkie danie główne.
Składniki:
- 750 g kurek
- 125 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 3 cebule, drobno posiekane
- 2 łyżeczki mąki
- 250 ml kwaśnej śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki, drobno posiekana
Przygotowanie:
1Kurki oczyścić i pokroić na kawałki.
2Boczek podsmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać grzyby i dusić przez 15 minut pod przykryciem.
3Wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać do grzybów. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
Porcja dla:
4 osób