Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

W północnym Meksyku nazwa fajitas odnosi się do konkretnej części wołowiny, w innych regionach świata termin ten określa połączenie kawałków opiekanego mięsa kurczaka z papryką i cebulą w zwiniętych w rulonik tortillach. Potrawa ta zawiera bardzo mało tłuszczu i obfituje w nowe smaki.

Składniki:

  • 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w paski
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • starta skórka i sok z ½ pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 30 g świeżej kolendry, posiekanej
  • 2 zielone papryki krojone w cienkie paski
  • 2 cebule, pokrojone wzdłuż w cienkie paski
  • 8 tortilli pszennych
  • 120 ml naturalnego chudego jogurtu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Wymieszać w misce kawałki kurczaka z czosnkiem, kminem rzymskim, chili, papryką, oregano, sokiem i startą skórką z pomarańczy, sokiem cytrynowym, łyżką oleju oraz 3 łyżeczkami kolendry i dobrze wymieszać, aby kawałki kurczaka pokryły się marynatą, Zostawić na co najmniej 15 minut.

2Przyrządzić salsę: wymieszać wszystkie składniki. Dodać pozostałą część posiekanych liści kolendry. Przyprawić ¼–½ łyżeczki soku cytrynowego oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawić.

3Rozgrzać piekarnik do 180°C, a opiekacz rozgrzać do wysokiej temperatury. Bardzo mocno rozgrzać żeliwne żebrowane naczynie do opiekania lub grubą patelnię. Posmarować je łyżką oleju. Wrzucić zieloną paprykę oraz cebulę i smażyć 6–8 minut, aż się lekko przyrumienią. Zdjąć z ognia i odstawić.

4Tortille ułożone jedna na drugiej owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 10 minut, żeby je podgrzać. W tym czasie ułożyć kawałki kurczaka na dnie naczynia do opiekania. Opiekać blisko grzałki, obracając parę razy na drugą stronę, około 5 minut, aż upieką się całkowicie.

5Przed podaniem rozłożyć mięso, cebulę i paprykę na ciepłych tortillach i zwinąć je w rulonik. Podawać ze świeżą salsą i jogurtem. Można też podać składniki oddzielnie, a placki podać owinięte ściereczką, aby nie wystygły. Goście będą mogli wtedy przyrządzić własne fajitas.

Porcja dla:

4 osób