30 min.
25 min.
55 min.
W północnym Meksyku nazwa fajitas odnosi się do konkretnej części wołowiny, w innych regionach świata termin ten określa połączenie kawałków opiekanego mięsa kurczaka z papryką i cebulą w zwiniętych w rulonik tortillach. Potrawa ta zawiera bardzo mało tłuszczu i obfituje w nowe smaki.
Składniki:
- 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w paski
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- starta skórka i sok z ½ pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 30 g świeżej kolendry, posiekanej
- 2 zielone papryki krojone w cienkie paski
- 2 cebule, pokrojone wzdłuż w cienkie paski
- 8 tortilli pszennych
- 120 ml naturalnego chudego jogurtu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Wymieszać w misce kawałki kurczaka z czosnkiem, kminem rzymskim, chili, papryką, oregano, sokiem i startą skórką z pomarańczy, sokiem cytrynowym, łyżką oleju oraz 3 łyżeczkami kolendry i dobrze wymieszać, aby kawałki kurczaka pokryły się marynatą, Zostawić na co najmniej 15 minut.
2Przyrządzić salsę: wymieszać wszystkie składniki. Dodać pozostałą część posiekanych liści kolendry. Przyprawić ¼–½ łyżeczki soku cytrynowego oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawić.
3Rozgrzać piekarnik do 180°C, a opiekacz rozgrzać do wysokiej temperatury. Bardzo mocno rozgrzać żeliwne żebrowane naczynie do opiekania lub grubą patelnię. Posmarować je łyżką oleju. Wrzucić zieloną paprykę oraz cebulę i smażyć 6–8 minut, aż się lekko przyrumienią. Zdjąć z ognia i odstawić.
4Tortille ułożone jedna na drugiej owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 10 minut, żeby je podgrzać. W tym czasie ułożyć kawałki kurczaka na dnie naczynia do opiekania. Opiekać blisko grzałki, obracając parę razy na drugą stronę, około 5 minut, aż upieką się całkowicie.
5Przed podaniem rozłożyć mięso, cebulę i paprykę na ciepłych tortillach i zwinąć je w rulonik. Podawać ze świeżą salsą i jogurtem. Można też podać składniki oddzielnie, a placki podać owinięte ściereczką, aby nie wystygły. Goście będą mogli wtedy przyrządzić własne fajitas.
Porcja dla:
4 osób