Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pyszne i proste faszerowane ziemniaki z nadzieniem z tuńczyka i kukurydzy – to klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Pyszne na kolację lub lunch.

Składniki:

  • 4 ziemniaki do pieczenia
  • 225 g mrożonej kukurydzy
  • 200 g tuńczyka w zalewie z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek). Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.

2Nadzienie z tuńczyka i kukurydzy. Wrzucić mrożoną kukurydzę do małego rondla z wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty, odlać.

3Odsączyć i rozdrobnić tuńczyka. Dodać do kukurydzy wraz z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami gęstej śmietany. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanego szczypiorku lub drobno posiekanej cebulki dymki oraz 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.

4Nakroić ziemniaki i rozchylić nieco połówki, nie oddzielając ich jednak od siebie. Nałożyć do ziemniaków nadzienie. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób