20 min.
75 min.
95 min.
Pyszne i proste faszerowane ziemniaki z nadzieniem z tuńczyka i kukurydzy – to klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Pyszne na kolację lub lunch.
Składniki:
- 4 ziemniaki do pieczenia
- 225 g mrożonej kukurydzy
- 200 g tuńczyka w zalewie z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek). Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.
2Nadzienie z tuńczyka i kukurydzy. Wrzucić mrożoną kukurydzę do małego rondla z wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty, odlać.
3Odsączyć i rozdrobnić tuńczyka. Dodać do kukurydzy wraz z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami gęstej śmietany. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanego szczypiorku lub drobno posiekanej cebulki dymki oraz 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
4Nakroić ziemniaki i rozchylić nieco połówki, nie oddzielając ich jednak od siebie. Nałożyć do ziemniaków nadzienie. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób