Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Zdrowe, sycące i całkiem proste do przygotowania danie dla wielbicieli pierogów. Ciasto z mąki razowej, a farsz z soczewicy.

Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Soczewicę przepłukać i ugotować do miękkości, odcedzić. Część soczewicy zmielić i wymieszać z pozostałą.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do soczewicy, wymieszać razem z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

3Mąkę przesiać na stolnicę. Odłożyć około szklanki na podsypywanie. Do reszty wbić jajko, dodać olej, pół szklanki wody, sól i wymieszać. Zarabiać, dolewając stopniowo pozostałą wodę. W razie konieczności dodać odrobinę więcej wody, aby ciasto było gładkie i elastyczne.

4Ciasto rozwałkowywać cienko, wykrajać kółka od szklanki lub literatki. Na środek nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać, przyszczypując brzegi.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

10 osób