60 min.
60 min.
120 min.
Zdrowe, sycące i całkiem proste do przygotowania danie dla wielbicieli pierogów. Ciasto z mąki razowej, a farsz z soczewicy.
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 2 cebule, posiekane
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Soczewicę przepłukać i ugotować do miękkości, odcedzić. Część soczewicy zmielić i wymieszać z pozostałą.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do soczewicy, wymieszać razem z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
3Mąkę przesiać na stolnicę. Odłożyć około szklanki na podsypywanie. Do reszty wbić jajko, dodać olej, pół szklanki wody, sól i wymieszać. Zarabiać, dolewając stopniowo pozostałą wodę. W razie konieczności dodać odrobinę więcej wody, aby ciasto było gładkie i elastyczne.
4Ciasto rozwałkowywać cienko, wykrajać kółka od szklanki lub literatki. Na środek nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać, przyszczypując brzegi.
5W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
10 osób