Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Leczo z pieczarkami i z cukinią, na szynce lub boczku. Bardzo dobra, kolorowa potrawa podawana na ciepło z pieczywem.

Składniki:

  • 6 papryk ( najlepiej w różnych kolorach)
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory

Przygotowanie:

1Do garnka wlać wodę i olej i wrzucić pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie itd. Całość dusić około 15 minut.

2Następnie dodać wędlinę (pokrojoną w paski i przesmażoną na oleju na patelni) i cukinię (obraną ze skórki,z wydrążonym miąższem i pokrojoną w kostkę).

3Na koniec wrzucić do garnka obrane ze skórki (wcześniej polać wrzątkiem) i pokrojone pomidory. Dodać jeszcze (w razie potrzeby) przyprawy. Gotować jeszcze na małym ogniu 5 minut.

4Gotową potrawę podawać z pieczywem.

Porcja dla:

4 osób