Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Leczo z pieczarkami i z cukinią, na szynce lub boczku. Bardzo dobra, kolorowa potrawa podawana na ciepło z pieczywem.
Składniki:
- 6 papryk ( najlepiej w różnych kolorach)
- 2 średniej wielkości cukinie
- 30 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
Przygotowanie:
1Do garnka wlać wodę i olej i wrzucić pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie itd. Całość dusić około 15 minut.
2Następnie dodać wędlinę (pokrojoną w paski i przesmażoną na oleju na patelni) i cukinię (obraną ze skórki,z wydrążonym miąższem i pokrojoną w kostkę).
3Na koniec wrzucić do garnka obrane ze skórki (wcześniej polać wrzątkiem) i pokrojone pomidory. Dodać jeszcze (w razie potrzeby) przyprawy. Gotować jeszcze na małym ogniu 5 minut.
4Gotową potrawę podawać z pieczywem.
Porcja dla:
4 osób