Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Zwykle mam w lodówce kilka cytryn, więc przygotowuję to danie kiedy mi się spieszy. Szybko się je przyrządza i zawsze mi przypomina jakim świetnym połączeniem jest kurczak i cytryna!

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-6 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W głębokim naczyniu wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym i ziołami.

2Dodać kurczaka i polać go dokładnie marynatą. Odstawić na 5-10 minut.

3Teflonową patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć przez 10 – 15 minut, aż się usmaży w środku.

Porcja dla:

4 osób