Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Świetne danie na lato – smażona pierś kaczki podana w sosie z czerwonych śliwek, truskawek i malin. Doskonała z pieczonymi ziemniakami posypanymi świeżym rozmarynem. Zobacz nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 laska cynamonu
  • 3 czerwone śliwki, pokrojone w kostkę
  • 150 g truskawek, przepołowionych
  • 150 g malin
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g piersi z kaczki (ze skórą)

Przygotowanie:

1W rondelku stopić masło. Dodać cynamon, owoce i miód. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 7 minut, aż owoce zmiękną.

2Ponacinać skórę na piersi kaczki, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż skóra się zrumieni (przez około 7 minut). Przekroić i sprawdzić czy mięso jest gotowe, powinno być średnio wysmażone.

3Pokroić w plastry i polać ciepłym sosem owocowym.

Porcja dla:

2 osób