Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Świetne danie na lato – smażona pierś kaczki podana w sosie z czerwonych śliwek, truskawek i malin. Doskonała z pieczonymi ziemniakami posypanymi świeżym rozmarynem. Zobacz nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 laska cynamonu
- 3 czerwone śliwki, pokrojone w kostkę
- 150 g truskawek, przepołowionych
- 150 g malin
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- 300 g piersi z kaczki (ze skórą)
Przygotowanie:
1W rondelku stopić masło. Dodać cynamon, owoce i miód. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 7 minut, aż owoce zmiękną.
2Ponacinać skórę na piersi kaczki, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż skóra się zrumieni (przez około 7 minut). Przekroić i sprawdzić czy mięso jest gotowe, powinno być średnio wysmażone.
3Pokroić w plastry i polać ciepłym sosem owocowym.
Porcja dla:
2 osób