30 min.
15 min.
45 min.
Któż nie lubi bakłażana? To prosty przepis na dip, czyli puree z pieczonego bakłażana z pomidorami i podsmażoną cebulą oraz marchewką. Pysznie smakuje jako sos, dodatek do mięs i warzyw, albo na kanapki.
Składniki:
- 2 bakłażany, przekrojone wzdłuż na pół
- 1 cebula, posiekana
- 2 marchewki, starte
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę i ułożyć bakłażana przekrojoną stroną do dołu. Piec przez 20-25 minut. Najlepiej piec na ustawieniu „grill”, ponieważ przypieczona skórka doda więcej aromatu.
2W międzyczasie podsmażyć na oleju cebulę i marchewkę, aż zmiękną.
3Bakłażana obrać i pokroić. Przełożyć do blendera, dodać cebulę z marchewką i pomidory, zmiksować na gładko.
4Masę przełożyć na patelnię i podsmażyć na oleju. Dodać chili i koncentrat pomidorowy. Smażyć, aż trochę odparuje.
5Na końcu dodać czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
10 osób