Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Któż nie lubi bakłażana? To prosty przepis na dip, czyli puree z pieczonego bakłażana z pomidorami i podsmażoną cebulą oraz marchewką. Pysznie smakuje jako sos, dodatek do mięs i warzyw, albo na kanapki.

Składniki:

  • 2 bakłażany, przekrojone wzdłuż na pół
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, starte
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 pomidory, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę i ułożyć bakłażana przekrojoną stroną do dołu. Piec przez 20-25 minut. Najlepiej piec na ustawieniu „grill”, ponieważ przypieczona skórka doda więcej aromatu.

2W międzyczasie podsmażyć na oleju cebulę i marchewkę, aż zmiękną.

3Bakłażana obrać i pokroić. Przełożyć do blendera, dodać cebulę z marchewką i pomidory, zmiksować na gładko.

4Masę przełożyć na patelnię i podsmażyć na oleju. Dodać chili i koncentrat pomidorowy. Smażyć, aż trochę odparuje.

5Na końcu dodać czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

10 osób