20 min.
20 min.
520 min.
Prosty i naturalny sposób na barwienie jajek na Wielkanoc. Odcień zależy od kilku czynników – koloru cebuli (brązowy lub czerwony), czasu gotowania, moczenia łupinek cebuli i ilości tych łupinek – im więcej tym lepiej!
Składniki:
- łupinki z 20-25 cebul
- jajka
Przygotowanie:
1Łupinki cebuli najlepiej zbierać dużo wcześniej. Włożyć je do garnka, zalać litrem wody i gotować przez 5-10 minut. Odstawić na noc.
2Następnego dnia przełożyć łupinki do dużego garnka, dodać jajka i zalać ciepłą wodą. Doprowadzić do wrzenia.
3Gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zabarwiły się równomiernie.
4Jajka wyjąć z garnka. Można teraz patyczkiem z wacikiem nasączonym octem wykonać na jajkach linie, aby ciekawie wyglądały.
5Aby uzyskać intensywny kolor, należy zostawić jajka w garnku z cebulą na 2 godziny, w międzyczasie odwracać, aby się równomiernie zabarwiły.
6Wyjąć aby wyschły. Można przetrzeć je ściereczką zanurzoną w oleju – będą wtedy miały ładny połysk.
Porcja dla:
4 osób