Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Placki z cukinią i fetą mogą być traktowane jako danie główne ale również stanowią doskonały dodatek do mięs czy ryb. Wg mnie najlepiej smakują w połączeniu z jogurtem greckim.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • do podania jogurt grecki

Przygotowanie:

1Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, odłożyć do miseczki, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć z niej wodę.

2Do miski wsypać przesianą mąkę, doprawić solą, pieprzem a następnie dodać roztrzepane jajko. Dolać mleko i wszystko wymieszać.

3Dodać cukinię, pokruszoną fetę i całość delikatnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Nadmiar tłuszczu odcisnąć za pomocą papierowego ręcznika.

Porcja dla:

4 osób