Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Placki z cukinią i fetą mogą być traktowane jako danie główne ale również stanowią doskonały dodatek do mięs czy ryb. Wg mnie najlepiej smakują w połączeniu z jogurtem greckim.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 50 g sera feta
- oliwa z oliwek
- do podania jogurt grecki
Przygotowanie:
1Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, odłożyć do miseczki, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć z niej wodę.
2Do miski wsypać przesianą mąkę, doprawić solą, pieprzem a następnie dodać roztrzepane jajko. Dolać mleko i wszystko wymieszać.
3Dodać cukinię, pokruszoną fetę i całość delikatnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Nadmiar tłuszczu odcisnąć za pomocą papierowego ręcznika.
Porcja dla:
4 osób