Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Filety z lucjana czerwonego pokryte mieszaniną pieprzu i ziół, a następnie smażone na dużym ogniu, aż z wierzchu sczernieją. Pikantne i pyszne!

Składniki:

  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki cebuli granulowanej

Przygotowanie:

1W małej misce wymieszać paprykę z pieprzem cayenne, białym i czarnym, solą, granulowanymi cebulą i czosnkiem, oraz tymiankiem i oregano.

2Dużą żeliwną patelnię rozgrzewać na dużym ogniu przez 10 minut lub do czasu, gdy będzie bardzo gorąca.

3Zanurzać rybę w roztopionym maśle, a następnie każdy filet posypać obficie mieszanką przypraw. Włożyć filety na gorącą patelnię i polać każdy 1 łyżką masła. Smażyć, aż panierka z ziół na spodzie filetu zrobi się czarna, od 3 do 5 minut. Odwrócić filety. Polać jeszcze jedną łyżką masła i smażyć jeszcze przez 2 minuty lub do momentu, gdy mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem.

Porcja dla:

4 osób