15 min.
10 min.
25 min.
Filety z lucjana czerwonego pokryte mieszaniną pieprzu i ziół, a następnie smażone na dużym ogniu, aż z wierzchu sczernieją. Pikantne i pyszne!
Składniki:
- 2 łyżki papryki w proszku
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cebuli granulowanej
Przygotowanie:
1W małej misce wymieszać paprykę z pieprzem cayenne, białym i czarnym, solą, granulowanymi cebulą i czosnkiem, oraz tymiankiem i oregano.
2Dużą żeliwną patelnię rozgrzewać na dużym ogniu przez 10 minut lub do czasu, gdy będzie bardzo gorąca.
3Zanurzać rybę w roztopionym maśle, a następnie każdy filet posypać obficie mieszanką przypraw. Włożyć filety na gorącą patelnię i polać każdy 1 łyżką masła. Smażyć, aż panierka z ziół na spodzie filetu zrobi się czarna, od 3 do 5 minut. Odwrócić filety. Polać jeszcze jedną łyżką masła i smażyć jeszcze przez 2 minuty lub do momentu, gdy mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem.
Porcja dla:
4 osób