Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Niesamowicie proste danie: na gotowe kruche ciasto nakłada się tuńczyka i pomidory i zalewa całość masą jajeczną ze śmietaną, a na koniec posypuje żółtym serem. Podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąska lub danie główne.

Składniki:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy dijońskiej
  • 2 puszki (po 120 g) tuńczyka w zalewie
  • 3 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W razie potrzeby rozwałkować nieco ciasto na powierzchni posypanej mąką. Wyłożyć nim dwie formy do tarty.

3Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wsypać suchy groch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

4Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby ostygła. Posmarować ciasto musztardą.

5W międzyczasie roztrzepać jajka, dodać tuńczyka, sól, pieprz, śmietanę i 3/4 sera. Wlać tę masę na przygotowane spody, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.

6Posypać pozostałym serem i piec przez 40 minut.

Porcja dla:

2 osób