20 min.
60 min.
80 min.
Niesamowicie proste danie: na gotowe kruche ciasto nakłada się tuńczyka i pomidory i zalewa całość masą jajeczną ze śmietaną, a na koniec posypuje żółtym serem. Podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąska lub danie główne.
Składniki:
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy dijońskiej
- 2 puszki (po 120 g) tuńczyka w zalewie
- 3 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2W razie potrzeby rozwałkować nieco ciasto na powierzchni posypanej mąką. Wyłożyć nim dwie formy do tarty.
3Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wsypać suchy groch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
4Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby ostygła. Posmarować ciasto musztardą.
5W międzyczasie roztrzepać jajka, dodać tuńczyka, sól, pieprz, śmietanę i 3/4 sera. Wlać tę masę na przygotowane spody, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
6Posypać pozostałym serem i piec przez 40 minut.
Porcja dla:
2 osób