Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Dość nietypowa wersja puree z ziemniaków. Tak naprawdę, to ziemniaki można łączyć z dowolną „zieleniną” o wyraźnym smaku, na przykład z jarmużem albo z listkami mlecza, lub też ze świeżymi, aromatycznymi ziołami.

Składniki:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku
  • 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 mała główka sałaty endywii
  • 30 g masła
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Ziemniaki przekroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić.

2Wymieszać olej z solą, octem i pieprzem. Endywię pokroić na bardzo cienkie paski i wymieszać z sosem.

3Gorące ziemniaki utłuc, dodać masło i wymieszać. Doprawić solą i gałką. Dodać część sałaty i wymieszać. Wyłożyć puree na środek dużego, płaskiego półmiska, a wokół ułożyć resztę endywii z sosem. Podawać ciepłe.

Porcja dla:

6 osób