Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Kasza jaglana z owocami to sycące i pożywne śniadanie. W zależności od pory roku do kaszy dodaję różne składniki.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 8 migdałów
  • 10 truskawek
  • 2 łyżki niskokalorycznego dżemu z brzoskwiń

Przygotowanie:

1Odmierzyć pół szklanki kaszy jaglanej i wysypać na sitko, kaszę przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą.

2W czajniku zagotować wodę, następnie przelać przepłukaną kaszę jaglaną i przesypać do rondelka, zalać 1 szklanką gorącej wody (kaszę jaglaną zawsze gotujemy w proporcji wody 2:1), przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu aż kasza całkowicie wchłonie wodę (ok. 20-25 min).

3Migdały sparzyć, obrać ze skórek i przekroić wzdłuż.

4Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki.

5Ciepłą kaszę przełożyć do miseczek, na środku zrobić dziurkę i włożyć po jednej łyżce dżemu brzoskwiniowego. Następnie udekorować truskawkami i posypać pokrojonymi migdałami.

Porcja dla:

2 osób