05 min.
25 min.
30 min.
Kasza jaglana z owocami to sycące i pożywne śniadanie. W zależności od pory roku do kaszy dodaję różne składniki.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 8 migdałów
- 10 truskawek
- 2 łyżki niskokalorycznego dżemu z brzoskwiń
Przygotowanie:
1Odmierzyć pół szklanki kaszy jaglanej i wysypać na sitko, kaszę przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą.
2W czajniku zagotować wodę, następnie przelać przepłukaną kaszę jaglaną i przesypać do rondelka, zalać 1 szklanką gorącej wody (kaszę jaglaną zawsze gotujemy w proporcji wody 2:1), przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu aż kasza całkowicie wchłonie wodę (ok. 20-25 min).
3Migdały sparzyć, obrać ze skórek i przekroić wzdłuż.
4Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki.
5Ciepłą kaszę przełożyć do miseczek, na środku zrobić dziurkę i włożyć po jednej łyżce dżemu brzoskwiniowego. Następnie udekorować truskawkami i posypać pokrojonymi migdałami.
Porcja dla:
2 osób