Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

To jeden z moich ulubionych dżemów, a bardzo prosto się go robi. Zwykle wstawiam owoce na kuchenkę, zabieram się za inne prace domowe i zerkam co jakiś czas na termometr!

Składniki:

  • 1 kg jagód
  • 1 kg cukru
  • Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Słoiki i zakrętki włożyć do garnka wypełnionego wodą. Doprowadzić do wrzenia, aby je wysterylizować. Wyjmować szczypcami kuchennymi i odkładać na czystą ściereczkę.

2Do dużego garnka włożyć owoce, dodać cukier i sok cytrynowy. Do brzegu garnka przypiąć termometr do dżemów i zapalić ogień pod garnkiem.

3Podczas gotowania dżem będzie się pienił. Gdy termometr wskaże 105 stopni C, wyłączyć ogień pod garnkiem.

4Nakładać dżem do słoików chochelką, pozostawiając nieco miejsca od górnej krawędzi. Zakręcić słoiki.

Porcja dla:

4 osób