Czas przygotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

W czasie gotowania ryż wchłonie delikatne smaki i aromaty suszonych borowików, ziół, czosnku i wywaru warzywnego. Potem wymieszamy go ze smażonymi, świeżymi grzybami i plasterkami delikatnej kaczki. W ten sposób powstanie bardzo wykwintne danie kolacyjne.

Składniki:

  • 10 g suszonych borowików
  • 300 ml wrzątku
  • 750 g gorącego wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 piersi kaczki bez skóry (ok. 340 g)
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 340 g ryżu na risotto

Przygotowanie:

1Włożyć borowiki do miski i zalać wrzątkiem. Namoczyć na 20 minut. Odsączyć, zachowując płyn. Drobno posiekać grzyby i odłożyć. Przelać płyn przez sito do rondla. Dodać wywar i podgrzewać na bardzo małym ogniu.

2Posmarować patelnię grillową łyżeczką oleju i rozgrzać ją. Wrzucić piersi kaczki, zmniejszyć ogień na średni i smażyć 8-12 minut, przewracając raz na drugą stronę, aż będą usmażone w stopniu, który nam odpowiada. Zdjąć z patelni i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, pokroić w cienkie plasterki. Trzymać w cieple.

3Rozgrzać łyżkę oleju w rondlu o grubym dnie, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu 4-5 minut, aż zmiękną. Dodać ryż i podgrzewać, cały czas mieszając, żeby pokrył się olejem.

4Wlać wino i gotować na małym ogniu, aż zostanie niemal całkowicie wchłonięte przez ryż. Dodać skórkę z cytryny, tymianek i borowiki oraz chochlę wywaru. Gotować na małym ogniu, często mieszając, a gdy niemal cały wywar zostanie wchłonięty, wlać następną chochlę. Gotować ryż w ten sposób około 15-20 minut. Risotto będzie gotowe, kiedy ryż zrobi się miękki, ale jędrny i będzie miał wilgotną, kremową konsystencję.

5Rozgrzać pozostały olej i masło na dużej patelni na około 5 minut przed końcem gotowania ryżu. Wrzucić świeże grzyby i smażyć na dużym ogniu 4 minuty, aż zmiękną.

6Dodać grzyby do risotta wraz z pokrojoną na plasterki piersią kaczki i sokami, które z niej wyciekły. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Przykryć patelnię, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób