Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pierożki dim sum z ciasta wonton, gotowane na parze, wyglądają kusząco w chińskich koszyczkach bambusowych. Zaproszonym gościom należy podać wykałaczki do maczania pierożków w sosie.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 4 cebule dymki, posiekane
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 100 g młodych liści szpinaku, drobno posiekanych
  • 280 g filetu z dorsza, bez skóry
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 28 płatów ciasta wonton
  • sól
  • 1 marchewka
  • 2 cebule dymki, drobno posiekane

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej słonecznikowy w małym rondlu. Wrzucić marchewkę, imbir, czosnek oraz dymkę i gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż marchewka nieco zmięknie. Dodać olej sezamowy i szpinak, gotować jeszcze kilka sekund, aż szpinak zrobi się miękki. Następnie znacznie zwiększyć ogień i pozostawić na 30 sekund, żeby nadmiar soku wyparował. Zdjąć z ognia i odstawić, aby warzywa nieco ostygły.

2Filet z dorsza rozdrobnić w robocie kuchennym albo drobno pokroić i rozetrzeć tylną stroną drewnianej łyżki, żeby kawałki się połączyły. Delikatnie roztrzepać białko z mąką kukurydzianą w dużej misce. Dodać rybę, marchewkę ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie dość sztywna masa.

3Pokroić marchewkę na 28 cienkich plasterków i wyłożyć nimi dno 2 koszyków bambusowych do gotowania na parze tak, aby plasterki nie przylegały do siebie. Pozostałą marchewkę drobno poszatkować.

4Rozłożyć płat ciasta wonton na dłoni. Nałożyć łyżeczką na środek trochę nadzienia. Zwilżyć brzegi ciasta odrobiną wody, owinąć nadzienie, podnosząc boki ciasta i sklejając je u góry.

5Delikatnie uderzyć spodem każdego pierożka o blat kuchenny, aby go spłaszczyć. Dzięki temu staną równo i nie będą przechylać się na boki. Ułożyć je na plasterkach marchewki w koszyczku bambusowym. Dim sum można przygotować do 6 godzin wcześniej i trzymać je w lodówce przykryte szczelnie folią do żywności.

6Gotować na parze 10 minut. Jeśli nie mamy dwupoziomowego koszyczka, możemy gotować pierożki w dwóch partiach. Gdy pierwsza będzie gotowa, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia, przykryć niezbyt szczelnie folią do żywności i postawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. W tym czasie ugotować w koszyczku drugą partię pierożków.

7Wymieszać sherry z sosem sojowym w małej misce. Przybrać gorące dim sum poszatkowaną marchewką oraz dymką i podawać z sosem.

Porcja dla:

28 osób