Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
560 min.

Pasztet grzybowy to świąteczna propozycja dla wegetarian. Przygotowuje się go z suszonych grzybów i z pieczarek. Suszone grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie.

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g suszonych grzybów, ugotowanych i posiekanych
  • sól
  • pieprz
  • 2 bułki kajzerki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Pieczarki dokładnie wymyć, osuszyć w ściereczce i drobno pokroić w kostkę.

3Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojone pieczarki i ugotowane suszone grzyby.

4Dusić przez 10 minut, przyprawić solą i pieprzem.

5Nadmiar wody odcedzić.

6Kajzerki pokruszyć w mleku, wbić 3 jajka.

7Ugotowaną marchew i seler pokroić w kostkę.

8Do farszu grzybowego dodać kajzerki i warzywa.

9Dodać majeranek i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać.

10Podłużną foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

11Nałożyć farsz do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

12Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

1 osoby