20 min.
60 min.
560 min.
Pasztet grzybowy to świąteczna propozycja dla wegetarian. Przygotowuje się go z suszonych grzybów i z pieczarek. Suszone grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
Składniki:
- 600 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 200 g suszonych grzybów, ugotowanych i posiekanych
- sól
- pieprz
- 2 bułki kajzerki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Pieczarki dokładnie wymyć, osuszyć w ściereczce i drobno pokroić w kostkę.
3Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojone pieczarki i ugotowane suszone grzyby.
4Dusić przez 10 minut, przyprawić solą i pieprzem.
5Nadmiar wody odcedzić.
6Kajzerki pokruszyć w mleku, wbić 3 jajka.
7Ugotowaną marchew i seler pokroić w kostkę.
8Do farszu grzybowego dodać kajzerki i warzywa.
9Dodać majeranek i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać.
10Podłużną foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
11Nałożyć farsz do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
12Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
1 osoby