Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

To danie jest bardzo popularne na Karaibach. My uprościmy je nieco, żeby można je było przygotować szybciej, ale będzie równie pyszne i pożywne jak oryginalne. Jeśli lubimy pikantne potrawy, możemy dodać więcej ostrego chili.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1–2 czerwone papryczki chili, posiekane
  • 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę, paprykę, czosnek i chili, smażyć przez 5 minut, aż nieco zmiękną.

2Dodać kiełbasę oraz ryż i smażyć, cały czas mieszając, przez 1–2 minuty. Wlać mleczko kokosowe oraz wrzątek. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, dodać zioła, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut.

3Dodać fasolę, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut, aż ryż zmięknie, a fasola będzie gorąca. Podawać danie posypane tymiankiem.

Porcja dla:

4 osób