30 min.
60 min.
570 min.
Wspaniały pasztet, który posmakuje jako dodatek do kanapek lub na przystawkę z krakersami – dodatek łososia sprawia, że ta przekąska jest wyjątkowa! Spróbuj!
Składniki:
- 400 g łososia
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 450 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła do foremki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową.
2Połowę łososia pokroić w kostkę, resztę włożyć do blendera razem z jajkami i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
3Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać. Partiami dodawać szpinak do blendera i miksować na gładko. Dodać czosnek i zmiksować.
4Masę szpinakową przełożyć do miski, dodać kawałki łososia i śmietanę. Wymieszać i przełożyć do foremki, przykryć folią. Foremkę wstawić do dużej blachy napełnionej do połowy wodą. Piec przez około 1 godzinę.
5Pasztet przestudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki.
Porcja dla:
8 osób