Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
570 min.

Wspaniały pasztet, który posmakuje jako dodatek do kanapek lub na przystawkę z krakersami – dodatek łososia sprawia, że ta przekąska jest wyjątkowa! Spróbuj!

Składniki:

  • 400 g łososia
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 450 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła do foremki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową.

2Połowę łososia pokroić w kostkę, resztę włożyć do blendera razem z jajkami i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

3Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać. Partiami dodawać szpinak do blendera i miksować na gładko. Dodać czosnek i zmiksować.

4Masę szpinakową przełożyć do miski, dodać kawałki łososia i śmietanę. Wymieszać i przełożyć do foremki, przykryć folią. Foremkę wstawić do dużej blachy napełnionej do połowy wodą. Piec przez około 1 godzinę.

5Pasztet przestudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki.

Porcja dla:

8 osób