10 min.
20 min.
30 min.
Torsk to pieczony filet z dorsza z masłem. W tym przepisie użyta jest ryba mrożona, której nie trzeba rozmrażać. Koniecznie trzeba za to użyć masła – w margarynie jest za dużo wody.
Składniki:
- 6 filetów z dorsza (po 175 g)
- 1,5 l (6 szklanek) wody
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 łyżki soli
- 350 g roztopionego masła
- 1 szczypta papryki w proszku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”. Lekko wysmarować tłuszczem dużą blachę do pieczenia.
2Włożyć filety do dużego rondla. Wymieszać wodę z cukrem i solą. Zalać tą mieszaniną filety. Mieszanina powinna całkowicie przykrywać ryby, jeżeli nie przykrywa – dolać więcej wody. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez 3 do 5 minut.
3Wyjąć filety z wody i położyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar wody. Posmarować 6 łyżkami roztopionego masła i posypać papryką.
4Grillować przez 8 do 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetów, lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Podawać z pozostałym roztopionym masłem.
Porcja dla:
6 osób