30 min.
30 min.
60 min.
Te trójkąciki z ciasta filo (lub francuskiego) mają mniej tłuszczu niż gdyby się je smażyło w głębokim oleju, ale są tak samo chrupiące i pyszne! Są świetne na piknik, przekąski na imprezę albo nawet na lekki lunch.
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 małe pory pokrojone na małe kawałeczki
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 250 g tuńczyka z wody, odsączonego
- 1 łyżka curry
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać por i cebulę i smażyć aby zmiękły.
2Rozgrzać piekarnik do 180 C.
3W międzyczasie, w misce wymieszać tuńczyka z curry, creme fraiche i jajkiem. Dobrze wymieszać na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pora i cebulę i ponownie wymieszać.
4Na płaskiej powierzchni rozłożyć arkusz ciasta, nałożyć na nie łyżeczkę farszu i zawinąć w trójkąt. Kontynuować aż do zużycia całego ciasta.
5Ułożyć trójkąciki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą i piec przez 20 minut.
6Podawać na ciepło z zieloną sałatą.
Porcja dla:
4 osób