Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Te trójkąciki z ciasta filo (lub francuskiego) mają mniej tłuszczu niż gdyby się je smażyło w głębokim oleju, ale są tak samo chrupiące i pyszne! Są świetne na piknik, przekąski na imprezę albo nawet na lekki lunch.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 małe pory pokrojone na małe kawałeczki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 250 g tuńczyka z wody, odsączonego
  • 1 łyżka curry

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać por i cebulę i smażyć aby zmiękły.

2Rozgrzać piekarnik do 180 C.

3W międzyczasie, w misce wymieszać tuńczyka z curry, creme fraiche i jajkiem. Dobrze wymieszać na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pora i cebulę i ponownie wymieszać.

4Na płaskiej powierzchni rozłożyć arkusz ciasta, nałożyć na nie łyżeczkę farszu i zawinąć w trójkąt. Kontynuować aż do zużycia całego ciasta.

5Ułożyć trójkąciki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą i piec przez 20 minut.

6Podawać na ciepło z zieloną sałatą.

Porcja dla:

4 osób