30 min.
15 min.
45 min.
Te tunezyjskie pierogi tradycyjnie przyrządza się z ciasta malsouka, ale doskonale nadaje się tutaj ciasto filo. Pyszna przekąska na każdą okazję.
Składniki:
- 4 płaty świeżego lub mrożonego ciasta filo
- 8 cebulek dymek
- 200 g liści szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g tuńczyka z puszki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sos tabasco
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Umyć, osuszyć i posiekać dymki oraz szpinak. Rozgrzać na teflonowej patelni łyżkę oliwy i zeszklić na niej dymkę. Dodać szpinak, przykryć pokrywką i dusić przez 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć warzywa na sitko, żeby odciekły i ostygły.
2Wyciąć z ciasta 24 krążki po 12 cm średnicy. Najłatwiej zaznaczyć kształt na powierzchni, dociskając naczynie odpowiedniej wielkości (dużą filiżankę, miseczkę itp.) i wycinając zaznaczone krążki ostrym nożem lub nożycami kuchennymi. Ułożyć krążki ciasta jeden na drugim i zawinąć w folię, żeby nie wyschły.
3Ostudzone warzywa odcisnąć z pozostałości soku oraz oliwy i włożyć do miski. Odcedzić tuńczyka z zalewy i rozdrobnić. Obrać i drobno posiekać jajka. Dodać oba składniki do warzyw i wymieszać; przyprawić do smaku sosem tabasco, solą i pieprzem.
4Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Pierwszy krążek ciasta posmarować cienko oliwą, nałożyć na niego drugi i też posmarować. Położyć trzeci krążek na wierzch, posmarować oliwą jak poprzednie.
5Nałożyć 1 łyżkę nadzienia na środek górnego krążka, wszystkie trzy krążki złożyć razem na pół, żeby nadać im kształt pieroga. Wąsko zawinąć brzeg na całej długości i ściskać czubkami palców w taki sposób, by miał falisty kształt. Przygotowany do pieczenia brik położyć na blasze; w taki sam sposób wykonać pozostałe 7 pierogów i również ułożyć je na blasze.
6Cienko posmarować briki z wierzchu resztą oliwy. Piec przez 12–15 minut, aż staną się złotobrązowe i chrupkie.
7Umyć pomidory i ogórek. Pokroić na kawałki, doprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podawać briki na gorąco z warzywami i chutneyem.
Porcja dla:
4 osób