Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Te tunezyjskie pierogi tradycyjnie przyrządza się z ciasta malsouka, ale doskonale nadaje się tutaj ciasto filo. Pyszna przekąska na każdą okazję.

Składniki:

  • 4 płaty świeżego lub mrożonego ciasta filo
  • 8 cebulek dymek
  • 200 g liści szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g tuńczyka z puszki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sos tabasco
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Umyć, osuszyć i posiekać dymki oraz szpinak. Rozgrzać na teflonowej patelni łyżkę oliwy i zeszklić na niej dymkę. Dodać szpinak, przykryć pokrywką i dusić przez 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć warzywa na sitko, żeby odciekły i ostygły.

2Wyciąć z ciasta 24 krążki po 12 cm średnicy. Najłatwiej zaznaczyć kształt na powierzchni, dociskając naczynie odpowiedniej wielkości (dużą filiżankę, miseczkę itp.) i wycinając zaznaczone krążki ostrym nożem lub nożycami kuchennymi. Ułożyć krążki ciasta jeden na drugim i zawinąć w folię, żeby nie wyschły.

3Ostudzone warzywa odcisnąć z pozostałości soku oraz oliwy i włożyć do miski. Odcedzić tuńczyka z zalewy i rozdrobnić. Obrać i drobno posiekać jajka. Dodać oba składniki do warzyw i wymieszać; przyprawić do smaku sosem tabasco, solą i pieprzem.

4Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Pierwszy krążek ciasta posmarować cienko oliwą, nałożyć na niego drugi i też posmarować. Położyć trzeci krążek na wierzch, posmarować oliwą jak poprzednie.

5Nałożyć 1 łyżkę nadzienia na środek górnego krążka, wszystkie trzy krążki złożyć razem na pół, żeby nadać im kształt pieroga. Wąsko zawinąć brzeg na całej długości i ściskać czubkami palców w taki sposób, by miał falisty kształt. Przygotowany do pieczenia brik położyć na blasze; w taki sam sposób wykonać pozostałe 7 pierogów i również ułożyć je na blasze.

6Cienko posmarować briki z wierzchu resztą oliwy. Piec przez 12–15 minut, aż staną się złotobrązowe i chrupkie.

7Umyć pomidory i ogórek. Pokroić na kawałki, doprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podawać briki na gorąco z warzywami i chutneyem.

Porcja dla:

4 osób