Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
W Anglii zwany wassail – grzaniec z cydru, z przyprawami (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa) i sokiem z pomarańczy, świetnie nadaje się na zimne wieczory.
Składniki:
- 2 l cydru
- 500 ml soku pomarańczowego
- 120 ml soku z cytryny
- 12 goździków
- 4 laski cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować chwilę na małym ogniu.
2Sprawdzić smak – jeśli poncz jest zbyt kwaśny można go trochę dosłodzić, najlepiej brązowym cukrem.
3Można go też przygotować w wolnowarze – wtedy należy go gotować cały dzień.
Porcja dla:
12 osób