Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

W Anglii zwany wassail – grzaniec z cydru, z przyprawami (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa) i sokiem z pomarańczy, świetnie nadaje się na zimne wieczory.

Składniki:

  • 2 l cydru
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 120 ml soku z cytryny
  • 12 goździków
  • 4 laski cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie składniki w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować chwilę na małym ogniu.

2Sprawdzić smak – jeśli poncz jest zbyt kwaśny można go trochę dosłodzić, najlepiej brązowym cukrem.

3Można go też przygotować w wolnowarze – wtedy należy go gotować cały dzień.

Porcja dla:

12 osób